KOST: HAVREGRYN GÅNGER 2

Havregryn bättre än sportdryck

 

Ta en portion havregryn med lättmjölk och lite socker på efter träningen. Det är mer effektivt än sportdryck och hjälper dina muskler att reparera sig.

Det säger i alla fall ett amerikanskt forskarlag efter att ha testat det på en grupp kvinnliga cyklister. Forskarna fick idén när de ville hitta ett hälsosamt, billigt och lättillgängligt alternativ till sportdrycker. Och det fungerar. När du tränar musklerna, till exempel vid styrketräning, uppstår små muskelbristningar och när bristningarna läker igen blir muskeln starkare. Rätt mat och dryck underlättar den här återuppbyggnaden.

 

Havregrynen effektivare
Både sportdrycker och havregryn med mjölk fyller musklernas reserver av musklernas egna bränsle glykogen efter träningen, men havregrynen gör det snabbare och mer effektivt. Andra fiberrika frukostprodukter har samma effekt.

Goda nyheter för tänderna
Dina tänder gillar att havregryn med lättmjölk och lite socker kan ersätta sportdrycker. Experter har de senaste åren flera gånger påpekat att det mycket höga sockerinnehållet i många sportdrycker är sämre för tänderna än läsk.

Dessutom innehåller havregryn massor av nyttiga saker som till exempel hälsosamma fettämnen som förebygger hjärtkärlsjukdomar och cancer samt matsmältningsfrämjande fibrer. Och mjölken (forskarna använde skummjölk, men lättmjölk går också bra) innehåller en hel del kalk.

 


Vad är nyttigast- havregryn eller cornflakes?

 

En skål havregryn eller cornflakes är en klassiker - både på frukostbordet och som ett snabbt mellanmål. Men vad är egentligen nyttigast?

 

Vi har tittat närmare på innehållet i de två olika produkterna utifrån vilken som är nyttigast och innehåller mest näring.

Och kom ihåg att samtidigt hälla på minimjölk och söta med russin eller frukt hellre än socker.

 

Slutsats:
Inom vissa områden är cornflakes och havregryn jämnbördiga, men på det hela taget är havregryn att föredra. De är nämligen proppfulla med viktiga fettsyror, värdefulla vitaminer och mineraler samt en massa matsmältningsfrämjande kostfibrer. Och kalori- och kolhydratinnehållet är i stort sett identiskt med cornflakes.

 

Källa: Iform.se

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback